VII. IKSZ Börze, mégpedig szendvicsben” – vagyis IKSZ Műhellyel előtte és utána

Tata Város Önkormányzatával és Tata Város Diákönkormányzatával együttműködve rendezte meg Népfőiskolánk a sorban már hetedik IKSZ Börzét.

Ezt megelőzően, szintén hagyományt teremtve IKSZ Műhelyt tartottunk a fogadó szervezetekkel székhelyünkön, hogy a gondos, közös előkészítéssel minél sikeresebb legyen a találkozás a diákság és az őket önkéntesként szívesen látó civilek között. Az IKSZ Műhely mindenkori konkrét célja a börze menetrendjének részletes tisztázása, informálás az iskolákból folyamatosan beérkező visszaigazolásokról, ötletelés az élményszerű és interaktív bemutatkozás módszereiről. A szervezetek képviselőinek lehetősége adódott a saját igényeinek (áram, terület, asztalszám stb.) tisztázására is. Az MZNT részéről az előkészületek koordinátora, az egyeztetés szóvivője Poczik Ernő volt.  

(Fotók: NSZB)

Október 17-én, a VII. IKSZ Börze reggelén már korán életre kelt a Güntner Aréna környéke és a küzdőtere. Sorban érkeztek a kiállító szervezetek, ki-ki a maga bemutatkozó eszközeivel, anyagaival, játékaival, látványelemeivel. Volt új is köztük – az EDUTUS Egyetem, mely robot palacsintasütő által gyártott kakaós palacsintával igyekezett odavonzani a diákokat, hogy közben megtudják az egyetemről a legfontosabb információkat is, valamint a
tatai House of Art, a lábatlani Kuckó Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, a Magyar Vöröskereszt Tata Területi Szervezete, a Fürdő utcai és a kertvárosi óvodák képviselői.

Lehetett idén is „katasztrófavédő”, aki beöltözött a nehéz ruházatba, ismerkedhetett jógával, óvodai neveléssel, ölthetett középkori páncélt, tölthetett ki sok-sok játékos tesztet, kézműveskedhetett, és legfőképpen hallhatott a leendő önkéntes feladatairól. S a börze számokban: 415 diák érkezett 10 kísérő tanárral; 27 civil és állami szervezet fogadta a diákokat; az MZNT-nél 8 fő önkéntes diák segédkezett, közülük négyen már mentorként, az 50 órájukon felül vállalták a segítő feladatot. 

VII. IKSZ Börze, mégpedig szendvicsben” – vagyis IKSZ Műhellyel előtte és utána

(Fotók: Tóth Gyula)

(Fotók: NSZB)

Keretbe foglaltuk a napot, hiszen a börze utáni percekben már összegeztük is frissiben a tapasztalatokat (IKSZ Műhely), jó gyakorlatokat is megfogalmazva az egymás munkájának segítése jegyében. Poczik Ernő önkéntes-koordinátor elmondta: idén 8 tatabányai iskolából 5 részt vett a programon, ami nagyobb területi elérést is jelent. A külön-külön is megszólaló résztvevők véleménye megegyezett abban, hogy továbbra is a játékos és interaktív, látványos bemutatkozás a legcélravezetőbb, és a már bevonzott diákokat később könnyebb ismét hívni önkénteskedni. Fontos, hogy létrejöjjön az a csatorna is, amelyen keresztül kapcsolatban állhatunk a diákokkal. Megnevezték a legmenőbb és legkelendőbb feladatokat is: grafika, fotózás, videózás, közösségi média kezelése – ezekből szinte minden szervezetnél jut bőven tennivaló az önkéntes diákoknak. Megfogalmaztunk néhány jó gyakorlatot is a börzére vonatkozóan: érdemes diák önkéntessel érkezni a rendezvényre, mert ő tud a legközvetlenebbül kommunikálni a kortársaival; szerencsés az a szervezet (pl. az MZNT), amely külön munkaerőt tudott kijelölni az IKSZ-es diákok bevonásához és koordinálásához; az 50 óráját letöltött diákot továbbra is a szervezet közelében tudhatjuk, ha önkéntes-mentori feladattal látjuk el.

(Fotó: NSZB)

Elhangzott még egy jó hír is: az IKSZ Börze és az IKSZ Műhelyek rendszerét az ifjúság megszólításával, bevonásával és közösséggé formálásával foglalkozó lakiteleki XX. Stratégiai Konferencián az MZNT bemutathatja a posztersétán, valamint a jogyakorlaton.hu felületen az idei programról forgatott kisfilmünk is látható lesz majd.  

VII. IKSZ Börze, mégpedig szendvicsben” – vagyis IKSZ Műhellyel előtte és utána

(Fotó: Tóth Gyula)

Hatalmas köszönet a diákoknak és a pedagógusoknak a részvételért, a fogadó szervezeteknek a standolásért és a közös gondolkodásért, a mi saját önkénteseinknek (Kerekes Bernadett, Baranyai Viktória, Pirer Csilla, Molnár Péter Imre, Boka Zsolt Kevin, Tóth Gyula, Tóth Ármin, Soós Zoltán) az odaadó munkájáért. 

Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette