Kukoricafesztivál 2018 (összefoglaló)

Péntek, 2018.október 05-én kezdődött a rendezvény 15.00 órakor, mégpedig a külföldi  vendégek fogadásával, akik Üllésről (HU), Szegedről (HU), Deszkről (HU) és Budaörsről érkeztek.

A fogadást követően közös, össznépi próbát tartottunk, ahol eligazítást kaptak a résztvevők az előttük álló három nap rendezvényeiről, felkészültünk a szombati felvonulásra valamint a vasárnap esti gálaműsorra, a közös produkciókra.

A próbák ideje alatt, a J.J .Zmaj Általános Iskola udvarán kézműves foglalkozások folytak (csutkababa készítés, csuhézás, rongybaba, szövés…stb.)

 A Művésztetek Háza Előcsarnokában 19,00 órakor nyílt meg Tandi Andrea, magyarkanizsai    babakészítő  Kilincsangyal és barátai című kiállítása. A megynyitót követően életre keltek a Mátyás király és az igazmondó juhász című mese ihlette alkotások – bábuk a Gondolat-jel Társulat közreműködésével. Igazi reneszánsz hangulatot varázsolt muszikájával a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola Udvari zenekara Bakos Árpád vezetésével. 

20,00 órakor kezdődött a Pendergő zenekar koncertje, majd ezt követően nagyszabású táncház kerkedett az említett zenekarral a J. J. Zmaj Általános Iskola udvarában felállított  Nagysátorban.

Szombat, 2018. október 06.

A fesztivál leglátványosabb, legaktívabb napja. 

9.30 kor a résztvevő csapatok (Budaörs, Üllés, Szeged, Deszk, Zenta, Horgos, Martonos, Kispiac, Oromhegyes, Tóthfalu, Magyarkanizsa) vendégcsalogatója kezdődött a piacon, majd kezdetét vette a zenés, táncos felvonulás a Piac tértől a Városháza előtti térre, ahol Magyarkanizsa község polgármestere, Fejsztámer Róbert megnyitotta a Fesztivált.

10,00-18,00  óráig a Városháza előtti kisparkban kézműves műhelyek és kézműves kirakodóvásár várta az érdeklődő gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket, ahol megtekinthették és meg is kóstolhatták a kukoricából készült ételeket, valamint a Legfinomabb hagyományos és a legfinomabb reform görhe 2018 nevet viselő pályázatra beérkezett és már lezsűrizett alkotásokat is.

10,00-12,00 a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont Tangazdaságának előadótermében, neves szakemberek, szakmai előadásokat tartottak a kukorica kapcsán.

11,30-13,30  óráig a Városháza előtti platón és kisparkban játékos vetélkedők keretén belül mérettethetett meg, gyermek, fiatal és felnőtt egyaránt.

15,00-kor vette kezdetét a vetélkedők győzteseinek kihirdetése, ahol hét korosztály legjobbjai, 21 fő jutalomban részesült az elért pontszámaik alapján. 

Ugyanekkor hirdettük ki a Legfinomabb görhe 2018 pályázatok nyerteseit is, a jutalmakat az Első Fehérasztal Lovagrend tagjaiból álló zsűri elnöke, Fendrik Zsolt adta át valamint a fesztivál képzőművészeti pályázat nyertesei is ekkor vehették át jutalmaikat.

A délutáni műsor egyik színfoltja a Rozsdamaró zenekar koncertje és hangszer bemtatója volt, amit táncházzal zártak, majd bemutatkozott a tóthfalusi Tornác Színpad Bábtársulat mutatkozott be a Mátyás király és az okos lány című bábelőadással.

Folytatódott a munka a kézműves műhelyekben és folk-koncertek szórakoztatták az egybegyűlteket a következő falvak és városok gyermek néptánc csoportjai, Üllés, Szeged, Deszk, Budaörs, Zenta, Horgos,  Kispiac, Martonos, Tóthfalu és a Tisza NE gyermekcsoportjai Magyarkanizsáról. 

A legizgalmasabb délutáni tevékenység, a tökvicsori faragás volt, és az elkészült vicsorikat zenés, mókás, táncos felvonulás közepette a gyermekek elhelyezték a színházhoz vezető úton, ami jelezte, hogy a további, esti műsor ott folytatódik.

A Művészetek Háza nagyszínpadán 19,00-kor kezdődött a MIBŐL LESZ A CSEREBOGÁR, a Vajdasági népzenészek gálaműsora, melynek keretében bemutatkozott a felcseperedő vajdasági  népzenészpalánták, valamint családi zenekarok is, mint pl. a Csalóka és gyermekei. Itt muzsikáltak az adai Pergető zenekar kistamburásai, az Óbecsei vonós banda, a muzslai citerás gyerekek és vezetőjük Lele Józsi bácsi, Lukács Imre, lányával Lukács Katával, Hévízi Péter bácsi (adatközlővel) és Darázs Imrével, citerán muzsikált még Hézső Zsolt és Flamann István is. A gala műsor további hazai résztvevői a Csalóka zenekar, a Juhászok és a Fokos zenekar. 

Vendégegyüttes a budapesti Bajkó zenekar.

A J.J.Zmaj Ált.Isk. udvarán felállított Nagysátorban 21,00 órakor kezdődött a Bajkó zenekar  ajándék koncertje, ezt követte a táncház. ahol a Bajkó zenekar szolgáltatta a muzsikát, hozzájuk csatlakoztak a zenélni vágyó népzenészek. Nagy örömet váltott ki a budaörsi Csíki Áfonya zenekar felcsíki, gyimesi és moldvai táncmuzsikája. A fáradhatatlan táncosok pedig ropták volna hajnalig is, azonban a záróra 02,00-kor megtörtént.

Vasárnap, 2018.október 07.

Délelőtt 09,30 – 12,00 óra között a fesztivál néptáncos résztvevői színházi színpadbejárást végeztek,

próbáltak a Juhász zenekarral.

Délután 17.00 órakor vette kezdetét a Néptánc Gála – vajdasági és magyarországi néptáncegyüttesek táncprodukciói követték egymást a Művészetek Háza Nagyszínpadán:

  • Tiszavirág TE – Szeged (HU)
  • Deszk Népművészetéért Alapítvány tánccsoportja – Deszk (HU)
  • Fonó ME – Üllés (HU)
  • Szélrózsa Néptáncegyüttes – Budaörs 
  • Bartók Béla ME – Horgos
  • Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör – Óbecse 
  • Vadvirág HK – Ada 
  • Tisza NE – Magyarkanizsa

A fesztivál megvalósulását az anyagi támogatáson kívül a segítők tették lehetővé, ahol mintegy 70 fő dolgozott, önkéntes alapon, hogy a három napon, megfelelő módon szolgálja ki a Fesztivált, természetesen nem csak a három napon dolgoztak, hanem nagyrészt vállaltak az előzetes és utó munkálatokban is. 

Résztvevők száma összesen: 370 fő

Szervezők és segítők               75 fő