BESZÁMOLÓ a MZNT nemi esélyegyenlőség projektje alatt megvalósult rendezvényekről

Dátum, helyszín:

2019. november 20. – Ács

A rendezvény címe:

Üzemlátogatással egybekötött jó gyak. tanulmányi út a 

Hartmann Hungary Kft. tojástálca gyárába

Hazai és határon túli szakembek részvételével valósult meg Üzemlátogatással egybekötött jó gyakorlat tanulmányi út a Hartmann Hungary Kft. tojástálca gyárába. Mint megtudtuk, a Hartmannál meghallják, megértik, megoldják. Ez az esszenciája annak a jó gyakorlatnak, amivel a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság által szervezett tanulmányút résztvevői az ácsi üzemben megismerkedtek. A mintegy húsz fős, hazai és külhoni szervezetektől érkezett csoport érdeklődő szakemberként vagy aktív álláskeresőként vett részt a rendezvényen. A látogatásra a nemi esélyegyenlőség kérdését vizsgáló, nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt keretében került sor, melynek megvalósítását az Európai únió támogatta. 

A Hartmann a környéken elsőként vezetett be egy családbarát intézkedést, az ún. kismamasort. Az édesanyák gyakran mintha egy másik univerzumba térnének vissza – mondta Szilvási Ramóna HR vezető, aki kétgyermekes anyukaként maga is volt hasonló helyzetben – új csarnok épült, megnőtt a létszám, repkedtek köröttem az ismeretlen betűszavak, tele voltam frusztrációval: hogy fogom én itt ellátni a feladataimat? A megoldást az hozta, hogy a cég és én is tudatosan dolgoztunk a visszaillesztésen. A „felsővezető – a jelenlegi ügyvezető igazgató – megkérdezte, hogy érzi magát (ezt néha elfelejtik), én őszintén válaszoltam és utána közösen kerestük a megoldást, a lépésről lépésre történő visszaillesztést, ami nem kis munka volt mindkettőnk részéről és kölcsönös türelemre, elfogadásra és toleranciára volt szükség legalább egy éven át, mire mindketten azt éreztük, visszatértem”. 

Számtalan jó gyakorlatról hallottunk a nap során: családi napra mászóka, később az óvodának ajándékozzák, futás, rugalmas munkaidő stb… Sokan vélik, könnyű kis Dániát építeni, hiszen az anyavállalat kultúráját ültetik át idehaza, ez azonban sem kulturális, sem gazdasági szempontból nem valósítható meg. Mint arról Vincze Attila ügyvezető beszámolt, a saját maguk által kitaposott úton járnak, mindig 4-5 évvel előbbre gondolkodva, mint amit a naptár mutat. Érzik és elemzik a trendeket, intelligens és innovatív megoldásokat keresnek és ezek bevezetését gondosan előkészítik.  

Afelől is érdeklődtünk, mi segíti a menedzsmentet leginkább az ilyen és ehhez hasonló, haladó szellemű döntések előkészítésében? A HR vezető, Szilvási Ramóna saját tapasztalataiból táplálkozik. „Azt szeretném, ha a munkatársaimnak mindent meg tudnék adni, amiről úgy érzem, ez emberileg jár. Sokat segít, hogy az első szakmám a számítógépes programozó, folyamatokban gondolkodom, emellett nemzetközi számvitelből diplomáztam és könyvvizsgáló mellett dolgoztam korábban. A Corvinus HR manager képzése pedig közgazdász szemmel láttatta velünk a személyzetet érintő kérdéseket. Számít, hogy a humánerőforrást érintő vezetői találkozók során a menedzsment minden oldalát átlássa a HR, ettől válik stratégiai partnerré. Látnom és értenem kell a céget jellemző gazdasági mutatókat, amelyek alapján a személyi állományt érintő hosszútávú döntések születnek. Az átmeneti változások és a lassan kibontakozó trendek mind hatással vannak a működésünkre és a közösen lefektetett alapelvek mentén   meg kell hozni a szükséges intézkedéseket.”

Ida Janíková, a révkomáromi munkaügyi hivatal EURES munkatársa megosztotta, a családbarát munkakörnyezetet kínáló cégek Szlovákiában is népszerűbben az álláskeresők körében. A cégcsoporton belül az egyik leginnovatívabb telephelyen járunk, ahová Dániából is csodálni járnak a bevezetett újításokat. Az egyik legelőremutatóbb ilyen döntés az intelligens robotok bevezetése volt, amit vegyes érzelmekkel vártak a munkatársak, ám amikor bejelentették, hogy …emiatt senki nem veszíti el a munkahelyét, bizalmat szavaztak a gyárban meghatározott útvonalon ide-oda cikázó új munkatársaknak. 

A családbarát légkör átszövi, átitatja, áthatja a döntéselőkészítést. (A cég rugalmasságát mi sem bizonyítja jobban, mint a kismamasoron dolgozó nagymama foglalkoztatása, hiszen a női életciklus számtalan szerepe közül ez is rendkívül hangsúlyos). Adnak rá lehetőséget, hogy a családban élő megélhesse minden szerepét. A munkavállalók személyes beszámolói után ebéd és üzemlétogatás következett. Már nem kellettek a szavak, megértettük: a cégkultúra integrált része a családbarát jelleg, s ami másutt vívmány, a Hartmann szerint már alapnorma.