A bábolnai látóutunkról

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzattól érkezett a meghívó hozzánk, mely szerint a Komárom-Esztergom Megyei Éghajlat-változási Platform idei ülését Bábolnán tartja, és megtekinthetjük a klímavédelmet szolgáló TOP-os fejlesztéseket a helyszínen.

A bábolnai látóutunkról

Az MZNT és a klímavédelem

Népfőiskolánk 2017 tavaszán az elsők között csatlakozott a megye releváns környezetvédelmi szereplőivel, 32 fős tagsággal megalakult Komárom-Esztergom Megyei Éghajlat-változási Platformhoz. 2019 őszén a Komárom-Esztergomi Virtuális Erőmű Programba is beléptünk, alapító tagként, 17 szervezet mellett. Tehát, ott a helyünk, ha klímastratégiai kérdésekről, energiahatékony fejlesztésekről szóló program szerveződik a látókörünkben.

Projektek megvalósulása

Megtudtuk Szokolai Brigitta vidékfejlesztési referenstől, hogy a projektek során Baj-Vértesszőlős, Nyergesújfalu-Lábatlan, Kisbér-Bábolna közös klímastratégiáinak elkészítésén túl önkormányzatok, pedagógusok, a lakosság és a civil szervezetek s a vállalkozások részére szerveztek workshopokat települési akciókat, kreatív-játékos foglalkozásokat, rajz- és fotópályázatokat, tanulmányi kirándulásokat. Beszámolót hallhattunk továbbá a települési klímastratégiák elkészítését is célzó projektekben való közreműködésről, az energiatudatos vállalati és az energiahatékony önkormányzati díjakról.

A bábolnai látóutunkról

Bábolna és a kivételes természeti adottsága

Bábolnán az 1983-’84-ben fúrt kutakból 38 és 51 Celsius-fokos víz tört fel. Az utóbbi kút 1200 méterről érkező vizét gyógyvízzé nyilvánították, ám mindaddig nem hasznosították. Pedig egyértelművé vált, hogy egyrészt gyógyító, egészségmegőrző célokra is kiváló, de a termálvízből megfelelő módon kinyerhető a hőenergia is. Sőt, a további vizsgálatok kimutatták, hogy a kút vízében körülbelül háromszor annyi metán található, mint amit korábban mellékáramkörű mérésekkel mértek. Ezért érdemesnek találták a kísérőgáz hasznosításával is foglalkozni. A 2017 júniusában benyújtott TOP-3.2.2-es pályázat támogatást kapott, így indulhatott a megvalósítás. A termálvizek gáztalanítására, a geotermikus és kísérőgáz hasznosítását szolgáló gépészeti berendezéseket befogadó technológiai területet megtekinthették a látogatók.

Igazi felüdülés, pihenés, strandolás

A látóutunk utolsó és egyben legizgalmasabb pontjaként megtekintettük az elkészült termálfürdő és strand vízi világát, létesítményeit. Háromféle hőmérsékletű gyógyvíz, többféle finn szauna, infra- és gőzkabin áll a kikapcsolódásra, feltöltődésre vágyók szolgálatában. Érdekes megfigyelni, hogy az egész terület és annak minden szeglete tematikus elnevezést kapott: Pajta szaunavilág, Legelő étterem, Egyszervolt játszóház. A tervezők, a fürdőkomplexum megálmodói az elnevezésekkel, a természetes alapanyagokkal, a kiállított régi paraszti eszközökkel, használati tárgyakkal a régi korok máig ható tiszteletét, megbecsülését kívánták reflektálni. 

Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette