A nyitottság támogatja a hölgyek karrierépítését és mentális egészségét

A nők szerepeinek sokszínűségéről értekezik az a szakcikk, amelyet David Weiss, a Zürichi Egyetem Pszichológiai Tanszékének oktatója adott közre. A svájci kutatók szerint egy nő egyben testvér, húg vagy nővér, barátnő, valaki lánya, más sógornője, feleség, s legtöbbször valaki vagy valakik édesanyja is. Mindemellett a nők nagy hányada vállal munkát, otthon dolgozik, kifizetetlen/láthatatlan munkás, vagy szakmailag is helytáll, munkatárs, beosztott, vezető, esetleg mindkettő, hiszen a munkahelyen ledolgozott 8 óra után felköti a kötényt és bepácolja a tarját, vagy kipakolja a mosógépet. 

A fiatal nők számára az egyetemi hallgatóból a munkavállalóvá válás kihívást jelenthet, emellett ugyanolyan nehéz a nők visszatérése a munkaerőpiacra gyes után. A kutatók azt találták, hogy maga az a hozzáállás, ahogy egy nő megközelíti ezeket az átmeneteket, nemcsak befolyásolhatja sikerüket, hanem az adott hölgy önértékelésére és jólétére is hatással van.

Két különböző tényezőt vizsgáltak meg a nők munkával kapcsolatos törekvéseit illetően: előbb annak néztek utána, az új tapasztalatokra való nyitottság hogyan befolyásolja a visszatérést. Később azt mérték fel, hogy a nők nemi szerepekkel való azonosulása miként befolyásolta a munkaerőpiaci visszatérésüket. Weiss tanulmánya 61 fiatal nőt követett a középiskolától a karrierépítés lépcsőfokain 18 és 31 éves koruk között, emellett mintegy 800 nő életét vizsgálta meg a szülői szerep utáni munkába való visszatérés idején. 

A longitudinális vizsgálat során azt állapították meg, hogy a zárkózottabb hölgyek jellemzően inkább a hagyományos női nemi szerepeket követik, míg a nyitottabb hölgyek ezeket nem tartják irányadónak. Következésképpen a nyitottabb hölgyek magasabb szintű önmegvalósítást és jólétet értek el, míg a zárkózottabbak – noha akár meg is kísérelték, hogy kilépjenek a hagyományos női szerepből – nem jártak sikerrel. 

Azt találták végül, hogy azon nyitott szemléletű hölgyek esetében, akik – minden igyekezetük és a szakmai életükkel kapcsolatos pozitív attitűdjük ellenére – tartósan benne ragadnak a hagyományos nemi szerepben és az azzal szemben támasztott elvárások keretei közt zajló élethelyzetekben és családi viszonyokban, komoly negatív hatás mutatható ki, amely előbb az önértékelés és az általános wellbeing/jól-lét területén jelenik meg, majd idővel hatással lesz az adott hölgy mentális egészségi állapotára is. 

Közzétette:

Kovács Éva

Forrás:

Weiss, David, Alexandra M. Freund, and Bettina S. Wiese. Mastering developmental transitions in young and middle adulthood: The interplay of openness to experience and traditional gender ideology on women’s self-efficacy and subjective well-being. Developmental Psychology 48.6 (2012): 1774-784.

https://www.goodtherapy.org/blog/traditional-female-roles-confidence-work-1127122

https://www.researchgate.net/publication/225294497_Mastering_Developmental_Transitions_in_Young_and_Middle_Adulthood_The_Interplay_of_Openness_to_Experience_and_Traditional_Gender_Ideology_on_Women’s_Self-Efficacy_and_Subjective_Well-Being