1. július 15-én délelőtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karán működő Magyary Szakkollégium hallgatói Tatára érkeztek a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság meghívására, s egyben a Magyary díj átadásának ünnepére. A látogatás első állomása volt városunk, mert a szakkollégisták ezt követően Héregre utaztak tisztújító közgyűlésük és csapatépítő programjaik megtartására.

A tatai népfőiskola és a szakkollégium kapcsolata régre tehető: 2001-ben, még a Corvinus Egyetem intézménye kötött együttműködési megállapodást az MZNT-vel azon elvtől vezérelve, hogy a két társaság ugyanazon fundamentumra építkezve (Magyary Zoltán szellemi örökségének ápolása) több kapcsolódási pontot is talál a jövőben, szakmai együttműködést létrehozva és azt folyamatosan bővítve. Az egyetem jogutódjaként tovább működő Nemzeti Közszolgálati Egyetem ÁNT Kara 2012 decemberében megújította együttműködését a tatai népfőiskolával: közös elhatározással megalapították a Magyary díjat, melyet minden évben a szakkollégium legkiválóbb tagja vehet át. Másik nóvum a Magyary konferencia évenkénti megrendezése, mely alkalmat ad a nagy szellemi előd, közigazgatás-tudós emléke előtti tisztelgésre, magas szintű szakmai előadások megtartására, az intézmények közti kapcsolat ápolására.

A Tatára érkező szakkollégisták első útja a tóparton álló Magyary szoborhoz vezetett, ahol vendéglátóikkal közösen elhelyezték a megemlékezés koszorúját. Ezt követően a fiatalok a városházára vonultak, ahol Rigó Balázs alpolgármester köszöntötte őket. Beszédében azon párhuzamokra világított rá, melyek a XX. század első felében alkotó közigazgatás-tudós az akkori Tata és Tóváros, 1938-tól, az közigazgatási egyesítést követően Tatatóváros, az 1940-es évektől pedig Tata és a járás fejlesztési tervei és a mai kor fejlődési irányai közt húzódnak.

Az MZNT sokszínű tevékenységét Hubik Mónika irodavezető, a nemzetközi Erasmus+ projektet és a májusban indított „Zöld iroda leszünk!” programot Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette projektmenedzser, kommunikációs vezető foglalta össze a szakkollégisták számára.

A találkozó ezt követően az 1776-ban felépített, tavaly felújított, a festői Öreg-tó partján álló Esterházy-kastély megtekintésével folytatódott. Igazi kulturális élménynek számít városunkban ennek az impozáns, jelentős történelmi alakokhoz és eseményekhez kötődő, az Esterházy család fraknói grófi ága kastélyának bejárása, berendezésének, tárgyainak megtekintése.

A közös nap végül Héregen, a Magyary házaspár egykori lakhelyén zárult, amikor is Borsó Tibor elnök ünnepélyesen átadta a 2020-ban és az idei évben kiosztott, de a pandémia miatt személyesen még át nem adott Magyary díjat Dancsok Petrának, Aracsi Valentinnak, Petróczky Péter Ferencnek.

0

Ezek is érdekelhetik

ÚJRA ITT A MaTATA TÚRA!
“Őstelep Vértesszőlős” Látóút
Tatai Civil Hetek

Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette

Vélemény, hozzászólás?