BESZÁMOLÓ a MZNT nemi esélyegyenlőség projektje alatt megvalósult rendezvényekről

Dátum, helyszín:

2020. január 21. – Kecskemét

A rendezvény címe:

Jó gyakorlat tanulmányi út: Humán szolgáltatók családbarát intézkedései

2020. január 21-én  hazai szakemberek részvételével valósult meg Humán szolgáltatók családbarát intézkedései című jó gyakorlat tanulmányi utunk, melyen a tatai önkormányzati hivatal munkatársai valamint a hivatal által igazgatott humán szolgáltatók képviselői vettek részt. A teljes autóbusznyi szakember a hajnali órákban indult Tatáról és a 2019-ben Családbarát Kórház díjat nyert kecskeméti Bács-Kiskus Megyei Kórház. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Magyar Kórházszövetség által alapított Családbarát Kórházi Osztály pályázat célja, hogy a családbarát szemlélet minél inkább elterjedjen, ezzel segítve a kórházi dolgozók jobb munka-magánélet egyensúlyát, nagyobb megbecsülését, valamint a betegek és hozzátartozóik minél emberibb kiszolgálását. A pályázattal családbarát kórházi osztályok jó gyakorlatait kívánják kiemelni. A 2019-es évben az elismerést a kecskeméti kórház két osztálya kapta: a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály és a Pszichiátriai Osztály. Az ezt megelőző évben a Fizio – és Mozgásterápiás Osztály, valamint a Csecsemő – és Gyermekgyógyászati Osztály vehette át a címet.

Tekintettel az egészségügyi ellátottak személyes adatainak védelmére, a látogatás alkalmával tilos volt a fotózás, noha lett volna bőven inspiráló látvány, amit szívesen hazahoztunk volna. Ettől függetlenül egy csoportképet sikerült készíteni az épület új szárnyában, mely inkább emlékeztet egy modern repülőtér várócsarnokára, semmint egészségügyi intézményre. Emellett a találkozót megnyitó bevezető előadás alatt tudtunk még képet készíteni. Ennek során a kórház munkatársai avattak be bennünket a szemléletmód kialakulásának történetébe és a folyamat egyes megállóira, melynek során maguk is hosszas megbeszéléseket és egyeztetéseket folytattak azt kutatva, mitől lenne még családbarátabb, még támogatóbb légkört teremteni az intézmény falai között.

A beszámoló személyes részei során elérzékenyülő szakemberek egyéni történetei és szakmai mélységeik egyértelművé tették, hogy a maguk által választott utat járják, s erre invitálják a kórház vezetését és teljes szakembergárdáját. Látogatásunk során az épület modern, ízléses tereinek kialakítása mellett betekintést kaphattunk a kórház legújabbkori történetébe, a régi épület lebontásával és az új megépítésével járó kihívásokba, valamint láthatóvá vált az intézmény elkötelezett erőfeszítéseinek hatása, mely az országban egyedülálló odafordulással, értő hallgatással és értékes válaszokkal fordul a gyógyításon túl is látogatói felé. A legnagyobb tanulságunk az volt, hogy nem is a szakterületen múlik a családbarát jelleg, hiszen ugyanezt meg lehet valósítani egy múzeum vagy egy iskola, vagy akár egy önkormányzati hivatal keretében is. Sokkal inkább fontos a megfelelő hozzáállás és az az alázat, amivel embertársaink felé, ezesetben a családok felé fordulunk, hogy gondjaikat megértsük és arra kivitelezhető, valóban hatékony válaszokat adjunk.

0

Ezek is érdekelhetik

Ajánlások
Ajánlások
A nemek közötti esélyegyenlőség zárótanulmány HU
A nemek közötti esélyegyenlőség zárótanulmány HU
Problématérkép SK
Problématérkép SK

netwerk

Vélemény, hozzászólás?