„Egy év mérlegen” – a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság Erasmus+ nemzetközi pályázata első projektévének zárása

Az Erasmus+ KA-2 Stratégiai partnerségek – 2020-1-HU01-KA204-078753 kódjelű, az Innovatív jó gyakorlatok cseréje a szépkorúak digitális készségeinek fejlesztéséhez című, 2020-2023-ig tartó nemzetközi projekt elérkezett első mérföldkövéhez, az első projektéve zárásához. Ez alkalomból Tatán találkoztak a résztvevők, hogy értékeljék az eltelt egy év eseményeit, eredményeit.

Az MZNT mint projektgazda szervezet fogadta a városba érkező nemzetközi csapatokat: Romániából (Székelyudvarhelyről) a Humán Reform Egyesületet, Szlovákiából a Marthost és Szerbiából (Magyarkanizsa) a CNESA OMI-t. Az időskorúak informatikai tudásának fejlesztése a projekt fő irányvonala, kiegészülve azzal, hogy a fiatalok segítik a képzésben résztvevőket az okostelefon, a laptop, az internet stb. használatának gyakorlásában. Az Erasmus projekt a négy ország csapatának jó gyakorlatait hivatott összegyűjteni, s ennek a közös munkának az első évének mérlegét vonták meg most Tatán. Számokban is kifejezték az eddig elvégzett munkát: 250 e-mailt váltottak egymással, 58-szor adtak hírt a projektről, és közel 200 munkaórát fordítottak a jó gyakorlatok előkészítésére és a nemzetközi találkozókra. A csapatok együttműködése példás, az egymással való kommunikáció folyamatos, és a hírek, fejlemények közzététele is terv szerinti. Három helyszínen szerveztek már eddig találkozót: Magyarkanizsán, Székelyudvarhelyen és most a vizek városában, Tatán. A vállalt 16 jó gyakorlatból már négyet összeállítottak a közös projektmunka során.

Az idősek informatikai képzésében régóta szakértőként jelen lévő vendégek is emelték a szakmai nap fényét: Szilassi Andrea, a NetNagyi Klub ötletgazdája és számtalan, időseknek szóló képzés szervezője, valamint Izing László, az „Ülj mellém!” elnevezésű, szintén idősebb korúaknak megtartott, több éves népfőiskolai képzés szakértője. Lehetőség nyílt arra is, hogy egymás szakmai munkájába is bepillantást nyerjenek a résztvevők és a szakértők, kicseréljék tapasztalataikat, megosszák tudásukat.

Az Erasmus projekt következő állomása néhány hét múlva a felvidéki Martos, ahol ismét találkoznak a csapatok, és folytatják a jó gyakorlatok gyűjtését, a közös eszmecserét.                      

„Egy év mérlegen” – a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság Erasmus+ nemzetközi pályázata első projektévének zárása