Hét fantasztikus dolog, amit nők találtak fel

Lássuk tehát sorban a nők által feltalált, mindannyiunk által ismert tárgyakat!

Elsőként mindjárt itt van az ablaktörlő. Mary Anderson nevéhez fűződik e találmány, mely – csodálkozunk-e? – szükségből kelt életre. 1903-ban, New York felé tartván figyelmes lett arra, hogy hosszú autósor alakult ki a rossz látási viszonyok és a nedves szélvédők miatt. Óriási elmét bizonyít maga a szerkezet: gumilapátokat belülről mozgatunk úgy, hogy nem szállunk ki, kézzel nem érünk az üveghez, és tiszta szélvédőn nézhetünk ki elénk vezetés közben. Két esztendő múlva már szabadalom is lett az ablaktörlőből. Az 1910-es évekig kellett várni arra, hogy az autógyártás is felhasználja a hasznos szerkezetet, így minden sofőr részesülhetett a csodás találmány hasznából.  

A csokidarabos keksz

Az ablaktörlő lapátok feltalálójához képest valóban kevésbé meglepő e sütemény első elkészítőjének neme. Noná hogy hölgy volt! 1930-ban Ruth Wakefield dietetikus és táplálkozástudományt tanító tanár, saját kávéházában készítette el először a darabos csokoládéval gazdagított kekszeket – merő szükségszerűségből. Elfogyott a szokásos főzőcsoki, mely elolvadt sütés közben. Maradt hát a kényszermegoldás: egy tábla csokit darabolt a tésztába, gondolván, hogy eltűnik süléskor. Bizony, nem olvadt el, a vendégek legnagyobb örömére. Azóta is imádjuk a csokidarabos kekszeket.

A Monopoly társasjáték

Noha játékként tört be a szórakoztató tárgyak piacára, eredetileg a földkisajátítások tragikus következményeire való figyelemfelhívásnak szánta kitalálója, Elizabeth Magie. 1903-ban kapott szabadalmat, és mint a „háziurak kedvelt játéka” szerzett népszerűséget az otthonokban. 

Napelem a házunkon

Végre egy női magyar találmány! Dr. Telkes Mária Eleanor Raymonddal karöltve alkotta meg 1940-ben az első, napelemek által fűtött házat. A magyar feltaláló hölgy 1925-ben hagyta el hazáját, és költözött ki az Egyesült Államokba.  A MIT nevű műszaki egyetemen évtizedekig foglalkozott a napenergia hasznosításának lehetőségeinek kutatásával.

Sör

Név szerint sajnos nem ismert az első sörkészítő nő, hiszen az ie. 5000 körüli időszakról beszélünk. Mezopotámiában és Sumerben olyan becsben tartották a nőket kiemelkedő kézügyességük miatt, hogy kizárólag ők készíthettek sört és működtethettek ivókat. Nem mellesleg a buborékos nedűt isteni ajándéknak tekintették, és megbecsülték a készítők tudását, hozzáértését.

Papírzacskó, melynek szögletes az alja

Ismét csak a női praktikum hozott létre egy máig népszerű találmányt. A XIX. század utolsó harmadában Margaret Knight jött arra rá, hogy a hagyományos papírzacskó nem áll meg, ha tartalmaz valamit. Ezért föltalált egy olyan gépet, amely legyártotta a szögletes aljú papírtasakot. Még mielőtt azonban le tudta volna védeni találmányt, egy Charles Annan nevű férfi ellopta az ötletet, mégpedig azon az alapon, hogy nő nem képes ilyen bonyolult szerkezetet kigondolni. Az ügyből bírósági per lett, és 1871-ben már Margaret nevére szólt a bejelentett szabadalom.

A kevlár

Minő újabb véletlen! Stephanie Kwoleknek köszönhetjük azt, hogy létezik golyóálló mellény és sisak. 1966-ban szabadalmaztatta ezt a különleges, speciális anyagot, mely a golyóállóságot biztosította ezeknek az öltözeteknek. A hölgy egyébként életében összesen huszonnyolc jelentős találmányt alkotott.

(Forrás: globoport.hu)

0

Ezek is érdekelhetik

Ajánlások
Ajánlások
A nemek közötti esélyegyenlőség zárótanulmány HU
A nemek közötti esélyegyenlőség zárótanulmány HU
Problématérkép SK
Problématérkép SK

netwerk

Vélemény, hozzászólás?