Az „Innovatív jó gyakorlatok cseréje a szépkorúak digitális készségeinek fejlesztéséhez” című (2020-1-HU01-KA204-07753) Erasmus+ nemzetközi projektünkben erdélyi, felvidéki és délvidéki partnereink együttműködésével dolgozzuk ki azon jó gyakorlatokat, melyek segítik idős embertársaink előtt szélesre tárni a digitális ismeretszerzés, művelődés és kapcsolattartás kapuját. 2022.08.30-án Magyarkanizsán találkozott a csapat, hogy megtárgyaljon két jó gyakorlatot. Az egyik („Okostelefont használók baráti köre”) több, mint kiváló ötlet. Gondoljunk csak a Maslow-féle piramisra: a szociális szükségletek (szeretet, valahová tartozás) rendkívül lényeges szerepet játszanak életünk minden szakaszában. Sőt!

A téma nagyon idő- és korszerű: a digitális képzésen részt vevő időseknek megtanítjuk, hogy hogyan lehet kapcsolatban maradni akkor is, ha nem lépnek ki a kapun; akkor is információhoz jutni, ha például nem érik el az egyik barátjukat, akit hívni szoktak ilyenkor. Csökken az elszigeteltség érzése, barátságunkat kialakítani és ápolni tudjuk, művelődhetünk, tájékozódhatunk – tartozunk valahová.

Mekkora és mennyi lehetőség rejlik a Facebook csoportokban! Vétek lenne nem kihasználni! Megmutatjuk a célcsoportunknak, hogy mi mindent oszthatnak meg egymással egy-egy zárt csoport létrehozásával azonnal:

  • van-e éppen rendelés az x rendelőben/osztályon;
  • akciós-e még az y termék, s ha nem, akkor hol kapható mégis a legolcsóbban;
  • mikor indul a legközelebbi autóbusz Z helységbe aznap délelőtt;
  • melyik billentyűt nyomjuk meg akkor, ha elnémítottuk a laptopot (nagyon gyorsan kellene a segítség, nem várhatunk a következő, jövő keddi oktatási napig);
  • a legutóbbi közös séta, kirándulás képeit minden csoporttag rögtön megnézheti, miután a csoport fotósa közzéteszi azokat;
  • például a „hasznos linkek gyűjteményét” is mindannyian láthatják, bővíthetik (bármilyen témakört kijelölhetnek, a tudományok területétől a napi egészségvédelmen át a helyi tömegközlekedés menetrendjéig);
  • csak éppen „köszönnénk” egyet a csoporttagoknak, és megkérdeznénk, ki hogy érzi éppen magát ezen a szomorú, esős őszi napon.:)           

Csak egy rövid válasz, és a csoport tagjai mindjárt megkapják az információt, láthatják a megosztott képet, dokumentumot stb.

Az idősek oktatója megtanítja hallgatóinak, hogyan kell működtetni egy zárt csoportot, milyen szabályokat érdemes követni. Együtt, közösen megalkotják a tréningen a csoportot, s ez elindul szépen a maga útján. Megjelennek az első bejegyzések, kérdések, felvillan az első megosztott fotó. Él a csoport közti kommunikáció a négy fal között is, égzengés és földindulás idején, de netán betegség alatt is.

S ha már működik az idősek zárt Facebook csoportja (ne feledkezzünk el címet is adni neki!), rejtsünk el egy pici jó gyakorlatot a nagyban: egy hónap múlva kérjük meg szépkorú hallgatóinkat, írják le azt az öt szót, amely azonnal eszükbe jut, ha a csoportjukra gondolnak. Nem fogunk meglepődni!:)  

Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette

Erasmus+ projektmenedzser

MZNT