MAGYARY ZOLTÁNNÉ DR. TECHERT MARGIT ÉLETE

Techert Margit (1900. október 17. – 1945. március 24.) német eredetű, de már teljesen magyar identitású polgári családban született, még három testvérével együtt. Itt már természetes családi cél volt a gyermekek magas szintű taníttatása, amit a család teljes mértékben támogatott, segített. És a gyermekek adottsága-tehetsége is lehetővé tett.

Margit érdeklődése annyiban sajátos volt, hogy már gimnáziumi tanulmányai időszakában érdeklődni kezdett a filozófia iránt. Ebben az irányban szeretett volna továbbtanulni, de a szülői, praktikus szempontokat is teljesítve a magyar-francia tanárszakot végezte el. Igaz, a filozófia iránti érdeklődése nem csökkent és egyetemi időszakában (1918-1922) is jelentős idejét ennek tanulmányozására fordítja. Így nem véletlen, hogy doktori dolgozata is filozófia tárgyú, melyet még 1922-ben (!) sikeresen megvéd. Kedvelt témakörét a Leuven-i Egyetemen valamint a párizsi Sorbonne-on külföldi tanulmányokkal is kiegészíti, amelyek tovább segítik ezen a területen végzett munkásságát – a görög újplatonizmus tárgyában. Szegeden – az országban az első nők között – egyetemi magántanár lesz. 

1925-ben ún. pajtásházasságot köt dr. Fekete Béla jogásszal, amely frigyet 1928-ban – a Magyary Zoltánnal történt megismerkedés után – elhúzódó ügyvitellel ugyan, de felbontanak. 1927-ben kerül a Vallás és Közoktatási Minisztériumba Magyary Zoltán ügyosztályára, amely találkozásból előbb kölcsönös szimpátia, majd erős vonzalom születik, de házasságot a formai feltételek bonyolultsága miatt csak 1932-ben tudnak kötni. A német megszállás után előbb a határátlépés mellett döntenek, végül mégis a Tata melletti Héregen, az erdészházban remélnek menedéket találni, mígnem a háború őrültségei miatt a halált is együtt választják alig pár héttel annak vége előtt. Sírjuk Tatán, a környei úti temetőben található.

Többet róla itt:

https://nokert.hu/szo-20190504-2038/2678/1/techert-margit-magyary-zoltanne-filozofiatortenesz-1900-1945

Közzétette:
Keresztesi József
MZNT tiszteletbeli elnöke