XIII. NEMZETKÖZI KUKORICAFESZTIVÁL TARTALMI BESZÁMOLÓ

A magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesülett 22 évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy ápolja, megőrizze és népszerűsítse a néphagyományokat, elsősorban a néptáncot, népzenét, népdalokat valamint a kézműves foglalkozásokat.

Az első Kukoricafesztivált Egyesületünk 10. születésnapján, 2006-ban indítottuk útjára, a Játékosan ismerd meg gyökereidet elnevezésű programsorozat keretein belül. A fesztivál mára már nemzetközivé nőtte ki magát, évről-évre bővülő programokkal, résztvevőkkel, látogatókkal

Az idei, sorendben a XIII. Nemzetközi Kukoricafesztivál megvalósítása 2018. október 05-07. között volt, azonban az előkészületek már jóval korábban, 2018. szeptember elején megkezdődtek az önkéntes, segítő munkatársakkal, koordináló stábbal karöltve.

Helyszín: Magyarkanizsa

A rendezvény több helyszínen bonyolódott, a Városháza előtti téren, ahol a vetélkedők zajlottak és a kézműves kirakodóvásár is ott kapott helyet, valamint a különféle játékok (gólyalábazás, függő teke, célbadobás stb) helyszíne is ez a tér volt, a Jovan Jovanovic Zmaj Általános Iskola udvara, ahol kézműves foglalkozások kaptak helyet, valamint a résztvevők étkeztetése is itt valósult meg és a Művészetek Házában, ahol a Népzenei és Néptánc gála műsorát tekinthette meg a nagyérdemű, továbbá az előcsarnokban Tandi Andrea, magyarkanizsai    babakészítő  Kilincsangyal és barátai című kiállítását. Ugyanitt kaptak helyet a Készíts Bábút! – képzőművészeti pályázatra beérkezett alkotások is. A Beszédes József Szakközépiskola Tangazdaságának előadótermében  szakmai előadások folytak a kukoricáról, talaj előkészítésről.

A háromnapos rendezvény célja a kukoricához, kukorica betakarításhoz kapcsolódó hagyományok, népszokások bemutatása, népszerűsítése, hogy a már elfeledett szokás ismét életre keljen, része legyen mindennapjainknak, s a rohanó világunk egy színes pontjává váljon, ahonnan ismét erőt meríthet a megfáradt ember. Zenés-táncos előadások, mulatságok megrendezése, valamint családias, barátias, mókás hangulat és hétvége megteremtése a téli hideg beköszöntése előtt. 

Az eseményt kézműves kirakodóvásár és műhelymunkák kísérték, valamint hazai és külföldi néptáncegyüttesek előadásai színesítették.

Számos kukoricához kapcsolódó vetélkedő (kukoricafosztás, morzsolás, pattogtatás, morzsolt kukorica lapátolása zsákba, kukorica fűzér készítés, kukoricaválogatás bab és lencse közül, kukoricapuskával célba lövés, csutkavár építés…stb. segítette elő a gyermekek és ifjúság hagyományokhoz való újrakapcsolódását, amelyek győzteseit korosztályonként megjutalmaztuk.

A fesztivál során a kukoricából készült ételek bemutatója sem maradt el: puliszka, görhe, málé, gölődin, sült, főtt és pattogatott kukorica, tökös kalács, sült tök…stb

A népi hagyományok mellett teret kapnak a művészet más területei is, minden évben kiállítást szervezünk vajdasági, pályakezdő iparművészek részére.

A rendezvény két kiemelkedő eseménye a szombat esti vajdasági magyar népzenei együttesek közös gálaműsora valamint a vasárnapi nemzetközi néptánc gálaműsor. 

Külön szeretnénk kiemelni, hogy a Kukoricafesztiválon, mint eddig is minden évben, nagy hangsúlyt fektetünk a fogyatékkal élők bevonására, bekapcsolására.