Gazdaságos háztartás

Népfőiskolánk hat előadásból, workshopból és cserebere börzéből álló programsort indított el CLLD-TOP-7.1.1 nyertes pályázati projektjén belül. Célunk ezzel a programunkkal, hogy minél több gyakorlati fogást adjunk át közvetlen környezetünk, háztartásunk, ünnepeink környezettudatosabbá tétele érdekében.

A „Karácsonyi készülődés” című, az újrahasználaton, az otthon fellelhető díszítő elemek bevetésén alapuló előadásunk után most a háztartásunk áttekintésére helyeztük a hangsúlyt. Megtudtuk, milyen és mennyi vegyülettel, kemikáliával találkozhatunk egy-egy hétköznapunk során a káros anyagokat is tartalmazó tisztálkodási szerek, ételek és italok, mosó – és öblítőszerek stb. által. Biológiailag lebomló, bőrbarát és kiváló tisztító hatású alternatívákat sorakoztattunk föl a fölösleges vegyszerek helyett:

  • szódabikarbóna: csempékre, mosdó-, wc kagyló és lefolyók tisztítására, hűtőgép szagtalanítására, konyhapult tisztán tartására, odaégett ételmaradványok áztatással való eltávolítására;
  • ecet: vízkőoldó hatású, kellemetlen szagokat megszüntető, penész- és baktériumölő, az egész fürdőszoba ragyog az ecetes áttörléstől;    
  • asztali só: dörzsölő hatású súrolószere tűzhelynek, mosogatónak, vágódeszka és szemetesvödör szagtalanítója, folttisztító;
  • citrom: baktériumölő és enyhén vízkőoldó, króm edényeket csillogóvá tesz, a mikrohullámú sütő legjobb takarítószere.

Az előadást workshop követte, s a témához igazodva „minden mentes” levegőillatosítót készítettünk: sót rétegeztünk szárított virágokkal egy befőttes üvegben, majd illóolajat csöpögtettünk rá, és tüllel zártuk az üveget.

Gazdaságos háztartás
Gazdaságos háztartás
Gazdaságos háztartás

Cserebere börzénken sálak cseréltek gazdát. Igazi kincseket találtunk a már megunt sáljainkért cserébe. Kár lett volna, ha ezek a szép, még másoknak örömet adó darabok a lerakón landoltak volna!     

Gazdaságos háztartás
Gazdaságos háztartás

Ha még több praktikát, fogást szeretne megtanulni az öko háztartás vezetéséhez, jöjjön el következő előadásunkra: 2022. 02. 17., 13 óra, volt Piarista rendház, 10-es terem. Témánk: mosás, öblítés, folttisztítás. A teljes programról hamarosan itt is hírt adunk.