Magyary „Értékes” Műhely – a kreatív lokálpatrióták köre

Korábbi, nagy népszerűségnek örvendő „BorEcset” nevű kézműves művészeti műhelyünk idén ősszel megújult nevében és tematikájában egyaránt.

8 hónapon keresztül, havi 4 alkalommal, csütörtöki napokon, 14 órakor várja Molnár Mónika a kreatív időtöltést kedvelő résztvevőket a Bercsényi u. 1. sz. alatti irodánkban. Az általunk javasolt témakör: Tata helyi értékeinek (pl. tér, épület, utca, szobor, festmény stb.) feldolgozása a művészet eszközeivel. Az alkotási folyamat már magában is sok izgalmat, kreativitást rejt: közös sétával felkeressük és mobiltelefonnal lefotózzuk a kiválasztott helyi értéket. Az irodába visszatérve a műhelytagok saját elképzelésük, tervük alapján, különböző technikákat alkalmazva alkothatják meg a remekművüket (üvegfestéssel, nemezeléssel, színezéssel, grafitrajzzal, festéssel).

Az elkészült alkotásokat egy kiadványba is összegyűjtjük, és kiállításon is bemutatjuk az érdeklődőknek. Így saját alkotásokkal gazdagodik Tata helyi értékeinek tára.

Az első foglalkozás elején felkerekedtünk, és elindultunk az „értékkereső” utunkra. Tata éppen az a város, ahol lépten nyomon rálelhetünk egy-egy csodás kapura, díszítésre, stukkóra, homlokzatra, szoborra, emlékműre, történelmi időket is rendületlenül átvészelt fákra. Csattant a mobiltelefonok fényképezőgépe, és elégedetten mutattuk egymásnak a „fogást”, s máris latolgattuk az elkapott látvány későbbi művészeti feldolgozását.

A műhely helyszínére visszatérve kinyomtattuk a kiválasztott és lefényképezett stukkódíszt, mely a Bercsényi utcában álló Magyary szülőházat díszíti. Lám-lám, a véletlen hozta úgy, hogy a Fischer háztól néhány méterre máris a névadónkhoz szorosan köthető épület előtt cövekeltünk le, és választottuk ki az első számú alkotás tárgyául.

Innentől a folyamat már magától is tovább lendült: a fehér papírokon egyre több csigavonal, motívum jelent meg az alkotó kezek nyomán. A következő alkalmakon helyére kerül minden részlet a papírokon, majd kezdődhet a formák és a színek ötvözése különböző technikák és eszközök segítségével.       

Magyary „Értékes” Műhely – a kreatív lokálpatrióták köre
Magyary „Értékes” Műhely – a kreatív lokálpatrióták köre
Magyary „Értékes” Műhely – a kreatív lokálpatrióták köre
Magyary „Értékes” Műhely – a kreatív lokálpatrióták köre