Sok nő esetében a lelki egészség alapja a napi énidő, az olvasmányadag megléte

  • Hazaérteeem! Mehetsz! – szólt az egyszeri férj ajtónyitás után a konyha felé este, miközben a cipőjét és a kabátját vetette, mert tisztában volt vele, hogy párja, aki hajnali távozása óta két apró gyermekükkel egyedül volt otthon egész nap, alig várta ezt a pillanatot. 
  • Szia!
  • Szia! – cuppan a puszi, a zilált fiatalasszony azonnal csizmát, sapit, sálat, kabátot húz és már nyitja is a bejárati ajtót.
  • Megjött apaaaa – lép a férfi a konyhába. Hangosan örül egymásnak a fiúsereg..a férfi ölébe kapja a kicsit, barackot penderít az ovisforma fejére és bekap egyet az asztalon hülő fasírtok közül. Mindkettő azonnal megosztja a nap eseményeit, az egyik a falfirkát mutatja, a másik a bibit az ujján.

A férfi dicséri őket, majd ablakot nyit, hogy az olajszagot kiengedje. Látja, ahogy a párja befordul a sarkon és eltűnik. Tudja, hogy 20 perc az egész. Ennyire van szüksége az asszonynak ahhoz, hogy regenerálódjon és mosolyogva térjen újra vissza közéjük. A srácok észre sem veszik. Mire keresni kezdik, megérkezik. Mintha csak levitte volna a szemetet. Sétált picit, meghallgatott egy számot, visszahívta a barátnőjét és elmajszolt egy Túrórudit. Csak úgy. Egyedül. Teljes csendben. Max. fél óra. Ennyi most az énidő. 

Ha sikerül beilleszteni a napba, nyugodtan tér haza, békés az este. Ha viszont elmulasztják és nem lép ki magát szellőztetni, akkor a fürdetés idejére már igazi vicsorgó boszorkánnyá változik, semmi nem jó neki, türelmetlen lesz és akár kiabálni is fog. Megesett nem egyszer, hogy a sírás is feltört belőle. Nem kellett sokszor megélni ahhoz, hogy belássák, változtatni kell a rendszeren. 

Ugyanez jár a férjnek is. Vettek egy zártkertet a város mellett. Szinte minden nap megáll ott kicsit, mielőtt hazatér a fővárosból. Megeteti a kutyát, körbenéz. Hétvégetnte pedig kijár bütykölni. Vagy legalább a garázsba. Ő ott regenerálódik. Meg néha a teniszesekkel. 

Fiatalok, mégis bölcsek. Keresték és megtalálták a működőképes megoldást.

Hány és hány család bevezethetné ezeket a megoldásokat. Az esti 20 perces szerepcsere sok család életébe változást és megnyugvást hozna.

Megosztotta:
Sz. Katalin
Nyugalmazott védőnő (MZNT)

Kapcsolódó cikkek:

  1. nov. 22.

https://wmn.hu/wmn-pwr/51764-az-ero-amit-nem-lehet-elvenni-tolunk–hogyan-valtoztatta-meg-ot-bator-magyar-irono-a-hetkoznapjaimat

2016.

https://blog.men.hu/ferfibarlang-egyszeruen-szuksegunk-van-ra-es-kesz/