Vissza az online térbe – s mégiscsak előre?

Az ERASMUS+ KA-2 „Stratégiai partnerségek” keretében pályázati projektünket („Innovatív jó gyakorlatok cseréje a szépkorúak digitális készségeinek fejlesztéséhez”) 2020 decemberében indítottuk. Négy országot érintve (Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia) dolgozzuk ki azon jó gyakorlatokat, melyek segítik idős embertársaink előtt szélesre tárni a digitális ismeretszerzés, művelődés, a társadalmi és családi kapcsolattartás kapuját.

Nos, a projektünk 2. évébe léptünk szeptemberben. A nyár megadta nekünk a várva várt személyes eszmecserék lehetőségét, előtte (tavasszal) azonban online találkoztunk partnereinkkel, s készítettük elő a későbbi, helyszíni jó gyakorlat gyűjtést.

S most ismét a virtuális találkozók korszakát kell élnünk, sajnos. Figyelemmel kísérjük a célország járványhelyzetéről elérhető sajtóhíreket, és érdeklődünk leendő házigazdáinktól is az aktuális határátlépési, utazási feltételekről. Maradunk egyelőre otthon, nincs izgalmas utazás, termékeny közös ötletelés és eszmecsere, értékes szakmai és baráti beszélgetések, kirándulások, vidám kikapcsolódás.

Mielőtt végképp kétségbeesnénk, meg kell állapítanunk, hogy „minden rosszban van valami” … esetünkben éppen most hasznos. Hogy miért is? Jó gyakorlat a jó gyakorlatban! Nem mehetünk személyes találkozóra, mégis tartunk hasonló szakmai értékkel bíró, közös megbeszélést az internet segítségével. A témagazda elkészíti a szükséges dokumentumokat: meghívó, jelenléti ív, agenda. Az egyeztetésről képernyőkép készül. A jó gyakorlat vázlata elkészül (jelen esetben: „Egy pár lépés London!” – azaz az internet használata, a Google fiók és az e-mail cím létrehozása, Skype, Zoom stb. használata). Kiegészítünk, véleményezünk, mérlegelünk, összefoglalunk, véglegesítünk. Online. Előkészítő feladatok: pipa. Jöhet a személyes találkozó, várjuk nagyon!

Nos, jó gyakorlat a jó gyakorlatban: hogyan lehet előrehaladni akkor is, amikor elvileg egy helyben kellene topognunk. Teljesítenünk, amikor szünetre vagyunk kárhoztatva. Kapcsolatot tartani, amikor lehetetlen találkoznunk. Na, hát így!      

Vissza az online térbe – s mégiscsak előre?