Együtt készülünk a VI. IKSZ Börzére a fogadószervezetekkel

Az Iskolai Közösségi Szolgálat jegyében 50 órányi önkénteskedést vállaló középiskolás diákok és őket fogadó civilek, állami szervek – e két népes összetevőből áll össze a recept, hogy sikeres együttműködés „süljön ki” végül. Kell még persze hozzá egy csipetnyi lelkesedés, érdeklődés, akarat és elköteleződés – no, és az IKSZ Börze, amely a találkozásnak ad fizikai teret.

2023.11.29-én ismét IKSZ Börzét rendez a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság, Tata Város Önkormányzata és a TAVIDÖK. Nagyszabású esemény több száz diákkal és közel 50 fogadó szervezettel, tehát fontos és szükséges az előzetes egyeztető találkozó (s a program végén majd a tanulságok, eredmények közös megbeszélése). Erre került most sor az MZNT szervezésében, és 25 fogadó szervezet aktív részvételével.

Először Hubik Mónika, az MZNT irodavezetője, majd Borsó Tibor elnök köszöntötte a résztvevőket. Az elnök hangsúlyozta, hogy a diákoknak rendkívül fontos látniuk, megismerniük egy-egy szervezet belső működését, ugyanakkor az őket fogadók is élhetnek a lehetőséggel a bemutatkozásra, jó gyakorlataik terjesztésére. A népfőiskola egyébként együttműködési megállapodást szándékozik kötni a program egyik szervezőjével (TAVIDÖK) a jövőbeli közös feladatok gördülékenyebb ellátásáért, valamint idén, új elemként már a Megyei Értéktár kisfilmjét is folyamatosan láthatják egy kivetítőn a börzére érkező diákok. Újdonság még a Magyar Honvédség területi toborzó irodájának csatlakozása a fogadó szervezetekhez, a városi hadisírok gondozásában való segédkezést felajánlva az önkénteskedő diákok számára.

Együtt készülünk a VI. IKSZ Börzére a fogadószervezetekkel

Cserteg István ifjúsági referens is hozott friss hírt magával: Tata későbbi Európa Ifjúsági Fővárossá nyilvánítása kapcsán a börzére érkező diákok QR kód segítségével tölthetnek ki egy rövid kérdőívet, mellyel részt vehetnek a folyamatban. Szerinte fontos szempont még, hogy a fiatalokat interaktív módon, élményszerűen szólítsák meg a szervezetek, és vonják be őket a bemutatkozásba.

Együtt készülünk a VI. IKSZ Börzére a fogadószervezetekkel

Az előkészítő fórum arra is kiváló alkalom, hogy a programot részleteiben is előkészítsük, és az érintettek föltehessék kérdéseiket. Fölmerült igényként például az iskolák, pedagógusok és a szervezők személyes egyeztetése, de szó esett a közelgő esemény plakátjának közreadásáról, valamint a még tavaly elkészült, a fogadó szervezeteket röviden bemutató ún. online lapozó könyvecske frissítéséről is.

Egy biztos: mind a diákok, mind az őket fogadók nagyszerű lehetőséget kapnak majd a találkozásra. Már most biztatjuk a fiatalokat, éljenek az értük szerveződő és róluk szóló lehetőséggel. A börzéről egyébként később majd közzétesszük beharangozónkat, figyeljék az MZNT kommunikációs felületeit.