Moziklub Csinibaba

Moziklub Csinibaba

Lezárult a Moziklub eseménysorozatunk tizedik, egyben utolsó alkalma, ahol a magyar filmtörténet archív és kortárs filmjeit volt lehetőség megtekinteni. Ez alkalommal a Csinibaba (1996) filmet tekinthették meg, amely sokak számára nosztalgiát idézett. Fehér Anna Orsolya, filmklubvezető rengeteg érdekességet osztott meg:

A film képi világa a képeslapokhoz hasonlóan idillként mutatja be a ’60-as éveket, ahol ugyanúgy van a filmszalagon folt vagy égés, ezzel megerősítve a látszatvilágot, amit a nosztalgia okoz. Az unalomig ismert slágerszövegeket elsősorban a film forgatókönyvéhez alakították, de fordított eset is megtörtént. A film jeleneteit hol gyorsan, hol lassabban vették fel, a szöveget így korábban rögzítették a stúdióban, és a forgatásnál alájátszották. A színészek számára ez kihívást okozott, nem vettek fel többször egy jelenetet a költségkímélés miatt (nem kaptak támogatást a Mozgókép Közalapítványtól), és a bizonytalan mozdulatok így csak rájátszottak a film hangulatára. A színészi gárdát a színművészetiről válogatták be minden évfolyamról, ezzel egészítették ki a kor nevesebb színészeit is. A korabeli dalokat a Kispál és a Borz által játszották újra, semelyik sem az eredeti hangfelvétel volt. A filmnek is köszönheti a zenekar a nagymértékű népszerűségét, amely a korábbi időszaktól meglévő kisebb alter rajongótábor szemében hatalmas sértés volt. Nem lehet egy műfaji filmként emlegetni, mivel ugyanúgy táncfilm, ’50-es évekbeli termelési film vagy ifjúsági szerelmes film is.

A közös eszmecsere a már jól megszokott vidám hangulatban telt. 
A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és a Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár szervezésében jött létre. 

Moziklub Csinibaba
Moziklub Csinibaba

Szöveg és fotók: Vasas Alexandra