Szőgyéni nap Tatán – 2024.05.13.

Tata felvidéki testvérvárosából, Szőgyénből érkezett nagy számú delegáció Tatára – elsősorban a két város kulturális együttműködésének szorosabbra fűzése céljából. A küldöttség összetételének megfelelően több helyszínen és programcsoportban zajlottak az események: a Csongrády Lajos Alapiskola tanulói a tatai Fazekas Utcai Általános Iskola, míg a szőgyéni nyugdíjasok a Tata Városi Nyugdíjasklub és a Honvéd Bajtársi Klub vendégszeretetét élvezhették. A kulturális szakemberek a volt Piarista rendházban kerekasztal beszélgetésben vettek részt, a képviselő-testületek tagjai és a hivatali szervezetők a polgármesteri hivatalban egyeztettek a délelőtt folyamán. A megérkező vendégeket Michl József, Tata polgármestere fogadta. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a két település barátsága és sikeres együttműködése azon múlik, mennyire ismerik meg kölcsönösen egymás életét, mindennapjait a lakosok. Ez ad értelmet a testvérvárosi kirándulásoknak is – megismerni és megszeretni egymást, és személyes kötődéseket alakítani ki.

Szőgyéni nap Tatán – 2024.05.13.

A Kulturális kerekasztal körül

A volt Piarista rendházban gyűltek össze mindazok (szőgyéni és helyi közművelődési szakemberek, képzéssel, helytörténettel és fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek, egyes művészeti ágak és a média képviselői), akik a Kulturális kerekasztal beszélgetésén kívántak részt venni. A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság is képviseltette magát, hiszen 2022 februárjában egyik kezdeményezője volt a tatai Közművelődési kerekasztalnak, mely hasonló célokkal – a teljes körű szakmai összehangolásért jött létre, és működik azóta is.  Az egyeztetés moderátora, Bercelly Attila, a Tatai Rend-ház Nonprofit Kft. ügyvezetője felvezetőjében az Európai Unióhoz való csatlakozás, valamint a nemzeti kultúra és értékek megtartása, a nemzetközi kulturális kapcsolatok, a kultúrák közötti párbeszéd és a finanszírozás relációjáról, az önkormányzati döntéshozók és a kultúra kapcsolatáról, a könyvtár mai szerepéről beszélt a jelenlévőknek. A hozzászólók között Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke, egyben a Közművelődési kerekasztal ügyvivője arra biztatta a szervezetek képviselőit, hogy a jó gyakorlatokat osszák meg egymás között egy-egy ilyen közösségi alkalmon. Kiemelte példaként az MZNT azon – átvehető és megvalósítható – jó gyakorlatát, amely az idősek digitális fejlesztéséről szól, mégpedig iskolai közösségi szolgálatot teljesítő, önkéntes középiskolások bevonásával.

Szőgyéni nap Tatán – 2024.05.13.

A Tatai Helytörténeti Egyesület vezetője, Dr. Kis Tiborné hozzászólásában fontosnak tartotta a jelen értékeinek a múltbeliekkel való összekapcsolását, s az értékmentő tevékenység odaadó, lelkes végzését határainkon innen és túl. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői között szakmai kapcsolódások is létrejöttek, és jövőbeli együttműködési szándék is megfogalmazódott.      

Egésznapos programsor

Párhuzamosan zajlott a szőgyéni látogatók egy-egy csoportjának színes programja: az iskolások Testvériskolai napon vehettek részt a Fazekas Utcai Általános Iskola vendégszeretetét élvezve, majd az Építők Parkjában együtt töltöttek el a gyerekek egy kellemes délutánt. A nyugdíjas vendégek városnéző kisvonatozáson, közös szabadidős programon vettek részt, míg a képviselő-testületek, a hivatali szervezetek vezetői és a kulturális szakemberek az újonnan átadott Magyary házban is jártak, majd az Angolkertben, a Kiskastély környezetében tekintették meg az ottani tatai nevezetességeket.

Szőgyéni nap Tatán – 2024.05.13.

Gálaműsor az együttműködés jegyében  

A Tata-Szőgyén testvértelepülési kapcsolat ünnepi pillanatai a közös szerepléskor érkeztek el, a nagy nap záróakkordjaként. A két település polgármestere nyitotta meg a késő délutáni rendezvényt. Michl József, Tata polgármestere köszöntőjében ígéretet tett arra, hogy városunk részéről tovább visszük a megteremtett és fenntartott kapcsolatot, éltetni fogjuk közösségeink barátságát.

Méry Szabolcs szőgyéni polgármester elsősorban köszönetét fejezte ki a hosszú évek óta tartó testvérvárosi barátságért és tiszteletért., valamint a Szőgyéni nap rendezvényért.

A pazar, színes programsor a két városvezető köszöntője után vette kezdetét – minkét testvérváros részéről minden korosztály képviseletében. Hallhattunk Vág-folyó partjáról származó népdalokat, láttunk Petőfi életéről szóló színdarabot diákok előadásában, csodás táncokat az Iglice néptáncegyüttes előadásában. Az idősebb korosztályt a Szőgyéni Dalkör és a tatai Honvéd Bajtársi Klub Őszirózsa Dalköre képviselte, híres és kevésbé ismert katonadalok előadásával. A hosszú programsort a Fazekas iskola felső tagozatos diákjainak rövid koncertje zárta, hatalmas tapsot kiérdemelve a közönségtől.

Szöveg: Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette

Fotók: Hubik Mónika és Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette