2024. “A Szakkör” kiállítás Tatabányán és Tatán

Ebben az évben is sor került a vármegyei „A Szakkör” kiállítás megrendezésére, melynek Tatabányán a Vértes Agorája adott helyet. Az ünnepélyes megnyitó hangulatát néhány rövid, de annál gyönyörűbb népi ének alapozta meg. Ezt követően a Nemzeti Művelődési Intézettől Horváth Ágota vármegyei megbízott igazgató és Kutenics Kinga vármegyei igazgatóhelyettes oklevéllel jutalmazta és köszönte meg minden szakkörvezető szorgalmas munkáját. 

A kiállított alkotások között szerepelnek a nemezelő, bútorfestő, gyertyaöntő, vesszőfonó és kereten szövőszakkörök gondosan kiválogatott darabjai, melyeket a Komárom-Esztergom Vármegyei szakkörök szorgos tagjai készítettek. Műveiket büszkén adták át a kiállítás idejére.

A kiállítás alkalmat adott a szakkörvezetők kapcsolódására, tapasztalataik megosztására, így egy-két jó tanáccsal is gazdagabbak lettünk. 

2024. “A Szakkör” kiállítás Tatabányán és Tatán

“A Szakkör” kiállítás nyílt a volt Piarista Rendházban 

Immáron harmadik alkalommal szerveztünk a szakköri csoportjaink munkáiból kiállítást. Tavaly év vége óta szorgosan dolgozó szakkör tagjaink mostanra már biztos kézzel nyúlnak az alapanyagokhoz, a mesterségek fortélyaival ismerkednek. Kezdetekben voltak olyan jelentkezők, akik kételkedtek saját ügyességükben. Ahogy múlt az idő, a szakköri alkalmakon eltöltött tevékenykedés eredményeképpen nőtt a tudásuk, magabiztosságuk. Ezek a húsz alkalmas szakköri sorozatok lehetőséget jelentettek számukra, hogy ízelítőt kapjanak a népi mesterségek alapjainak a megismeréséhez – egy kis betekintést abba a sok száz éve felhalmozódott szakmai tudásba, amit őseink megőriztek számunkra.

2024. “A Szakkör” kiállítás Tatabányán és Tatán

A kiállítás apropója, hogy az évadban végéhez ért a Nemzeti Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Országos Szövetsége által létrehozott húsz alkalmas „Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért” c. program, melyben Népfőiskolánk is részt vett négyféle szakkörrel: nemezelés, bútorfestés, szövés kereten és a gyertyakészítés. A csoportok a Bercsényi irodában és a Máltai Szeretetszolgálat Vasút utcai telephelyén találkozhattak hétről hétre.

A szakköreinken elkészült munkákból, gyönyörű alkotásokból állítottuk össze május 21-re az “A Szakkör” kiállítást. Az érdeklődő rokonok, ismerősök kíváncsian csodálták, mi pedig büszkén mutattuk be munkáikat.

Elsőként köszöntőt mondott Borsó Tibor, az MZNT elnöke, aki beszélt a szervezetünknél folyó közösségteremtő, közösségépítő munkáról.

Majd Horváth Ágota, az NMI Komárom- Esztergom Vármegyei Igazgatóságának megbízott igazgatója is beszédet mondott, aki aktív részese volt a szakköreink létrejöttének. Segítségével eljuttattunk egy nemezelő szakkört a Máltai Szeretetszolgálat Vasút utcai Idősek Napközi Otthonába, ahol lehetőséget kaptak az idősek erre a fajta kézműveskedésre.

A Népművészeti Egyesület titkára, Vécs Éva nyitotta meg az idei “A Szakkör” kiállítást. Elmondta, jó látni a kis közösségek munkáit, eredményeit. Hangsúlyozta, hogy szakmai szemmel nézve is gyönyörű alkotások születtek.

A szakköri foglalkozásokon résztvevők névsora: 

Nemezelő Máltai csoportjaFarkas Zita Linda (csoportvezető), Kelndorfer Zoltánné Marika
Major Mihály, Németh Andrásné, Petrov Sándorné, Szabó Lajosné

Nemezelő Magyary csoportjaBankáné Bálint Mária, Gulyásné Kosztolányi Rita, Hanákné Geng Viola, Vigh Kálmánné Ági, Farkasdi Tünde (szakkörvezető)

Szövés keretenAntal Julianna, Farkasdi Lászlóné, Hadarics Erika, Kiss Klára, Méri Józsefné Zsuzsa, Farkasdi Tünde (szakkörvezető)

GyertyakészítésLikó Józsefné Erzsike, Kiss Klára, Balogh Ferencné Marika, Lászlóné Kiss Klára, Kecskés Elekné Ildikó, Birkás Erzsébet, Vigh Anita (szakkörvezető)

BútorfestésHandáné Kórik Erzsébet, Dobi Lajosné Kati, Nagyné Bodó Rita, Szigeti- Nagy Anita, Vigh Anita (szakkörvezető)

Köszönjük a szakkörtagok lelkes és kitartó munkáját!