6. Hálózati Műhelynap – Kápolnásnyék, 2024.05.23.

A Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat tagjai hónapról-hónapra összegyűlnek a szorosabb, közös munka érdekében. Az éppen aktuális témákat megvitatják, ilyenkor a kulturális szférát érintő kérdések kerülnek előtérbe, a közös együtt gondolkodás fontos a Hálózat további erősítéséhez.

Május hónapban a kápolnásnyéki Népfőiskola látta vendégül a dunántúli és felvidéki Hálózati tagokat. Gyönyörű helyszínen találkozhattunk, a Kápolnásnyék szívében álló Halász-kastélyban.
Az alapítványi formában működő szervezet elnöke Radics Eszter bemutatta tevékenységüket, beszélt az itt folyó munkáról. A szervezet fontos célja, az élethosszig tartó tanulás sajátos formája, a Kárpát-medence legkomplexebb- iskolarendszeren kívüli- művészeti képzésének, a magyar nemzeti identitást erősítő művészeti nevelési programjának megvalósítása.

A több lábon tevékenykedő Népfőiskola munkájába betekintést nyerhettünk. Nemcsak elméletben, hanem fizikailag is megnézhettük a különböző helyszíneket.

Láthattuk a kastély történeti és textilművészeti kiállítását, a fotós és szobrász műhelyt, Szűcs galériát-Szűcs László szobrászművész alkotásaival.

A Halász Gedeon Eseményközpontban egy meseíró pályázat eredményeképpen létrejött roll-up kiállítást csodálhattunk meg.

Különleges szabadulószobát üzemeltetnek a kastély parkjában felállított vasúti kocsiban, korhű stílusban kialakítva.

Délután további részében beszélgetés zajlott a Liszt művészházban, melynek témája az aktuális szakmai kihívások, a pályázati lehetőségek feltárása. Megosztottuk tapasztalataikat, melyeket jó gyakorlatként használhatunk a jövőbeni munkáink során.

szöveg és fotók: Farkasdi Tünde