Ismét látóúton jártunk – ez alkalommal a Tatai várban és környékén. A gyönyörű őszi időben sokan gyűltünk össze, kiegészülve a Bláthy Ottó Technikum számos diákjával és tanárával.

Bíró Endre tárlatvezetésével megismertük a vár állandó kiállításait a római kori kőtártól kezdve a középkori tárgyi emlékeken át a „római szobáig”.

Jelenlegi, friss időszaki tárlat a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása „Szóra bírt csontjaink” címmel várja látogatóit. Hagyományos tárgyi és interaktív eszközökkel mutatja be az emberiség történetét, ezen belül az adott kor emberének életmódját, táplálkozási szokásait, betegségeit – mindezt a fellelt csontok vizsgálatán keresztül (például legújabb tudományos eredményként III. Béla arcának rekonstrukciója is látható).

Igazi különlegességnek számított a vár legmagasabb pontján berendezett napóra kiállítás is.

A látóutunk utolsó akkordjaként következett a közönség számára ritkán látható kazamata-rendszer, az ágyúterem, a bástyák és a törökkori átjáró is.

Külön kiemeljük a tárlatvezetőnk, Bíró Zoltán hatalmas tárgyi tudását és színes előadásmódját. Egyik kollégája így nyilatkozott a szakemberről: „Amit Bíró Endre nem tud a Tatai várról, az nem is létezik”.

Köszönjük a lehetőséget, igazán élvezetes és élményekkel teli látóúton jártunk. A Tatai vár mindig vár minket.  

Domai János

Vélemény, hozzászólás?