A 21 éves együttműködés újabb állomása – Magyary szakkollégistákat fogadtunk Tatán

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara Magyary Zoltán Szakkollégiuma mintegy 21éves szakmai együttműködést tudhat a magáénak. Kiváló kapcsolat áll fenn a népfőiskola és az egyetem s a szakkollégium vezetése között. A fiatalok szívesen vállalnak előadásokat a közös névadónk születésnapjához kapcsolódó Magyary konferencián, valamint a márciusi héregi emlékkonferencián. Évente Magyary díjban részesítjük a legtehetségesebbnek ítélt szakkollégistát, aki kiérdemelt díját az NKE diplomaosztó ünnepélyén kapja meg.

A közös program a tóparti Magyary szobornál kezdődött csütörtökön, ahol a két partnerszervezet képviselői és Michl József, Tata város polgármestere megkoszorúzták a szellemi előd emlékművét. Ezt követően Tata Város Polgármestere Hivatalában a polgármester fogadta a fiatalokat. A polgármester kiemelte beszédében, hogy példamutató és példaértékű az együttműködés a tatai népfőiskola és az NKE között. Magyary Zoltánt méltatva pedig elmondta, hogy a neves közigazgatás-tudós nem kiszolgálója, hanem szolgálója volt közösségének – ezzel is örök példát mutatva a későbbi korok KÖZért dolgozó szakemberei előtt.

Borsó Tibor, az MZNT elnöke is szót kapott, hogy köszöntse a szakkollégistákat. Az elnök utalt beszédében arra, hogy a jelen lévő fiatalok ugyanúgy a hazát, a közösséget fogják szolgálni diplomájuk megszerzését követően, ahogyan Magyary Zoltán is tette munkássága alatt. Kiemelte a közigazgatás emberközpontú szemléletmódjának fontosságát, hiszen az ügyintézés során az asztal másik oldalán helyet foglaló ügyfél segítő szándékot, figyelmet és türelmet vár el. Másik lényeges tulajdonság szerinte a szakmai tudás, a felkészültség. Végül pedig az elnök azt is hozzátette, hogy Népfőiskolánk azzal is hozzá tud járulni az egyetemisták szakmai sikereihez, hogy bemutatjuk Magyary életművét, képviseljük értékeit közös rendezvényeinken, konferenciáinkon.

Dr. Szabó Máté Csaba, a Magyary Zoltán Szakkollégium igazgatója, a fiatalok kísérője átadta az egyetem vezetőségének üdvözletét és köszönetét a fiatalok meghívásáért és fogadásáért. Az adjunktus mondandójával kapcsolódott az előtte szólókhoz: a szakkollégium is az értékek, hagyományok őrzésén fáradozik, ezért is ragaszkodnak a számtalan helyi értéket is magába foglaló szépséges Tatához, s térnek ide vissza évről évre nyári közgyűlésük alkalmával is.

A közös eszmecserét követően a szakkollégisták ellátogattak az agostyáni Természetvédelmi és Humánökológiai Oktatóközpontba, ahol a Természetes Életmód Alapítvány részéről Labancz Györgyi fogadta és vezette körbe őket a páratlan természeti környezettel bíró, különleges ökofaluban. A vidék megtartó erejét jelentő hasznos tudást és a fenntartható megoldásokat bemutató területen láthattunk és hallhattunk az okszerű földműves gazdálkodásról, a Pro Silva eljárásról, korábbi kismesterségekről, természetes módszereken alapuló egészségvédelemről és életvezetési lehetőségekről. Kóstoltunk frissen főzött, ízletes gyógyteát, cikóriából készült kávét, és ittunk a hideg kútvízből is.

Héregre érkezve, a Magyary emlékhelyen a társaság elhelyezte a tisztelet koszorúját, majd szokásos tábori szállását elfoglalva megkezdte a nyári közösségi programját.               

A 21 éves együttműködés újabb állomása – Magyary szakkollégistákat fogadtunk Tatán
A 21 éves együttműködés újabb állomása – Magyary szakkollégistákat fogadtunk Tatán

 

A 21 éves együttműködés újabb állomása – Magyary szakkollégistákat fogadtunk Tatán