„A nagy magyar királyok a XV. században”

2023.09.20-án különleges előadó, vendég érkezett a tatai volt Piarista rendház ódon falai közé a Honvéd Bajtársi Klub, a Tatai Rend-ház Nonprofit Kft. és a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság meghívására. A Magyarságkutató Intézet főigazgatója, Prof. Dr. Kásler Miklós tartott előadást „A nagy magyar királyok a XV. században” címmel.

Az előadó személye bizonyára közismert mindenki számára, hiszen 2018-2022-ig az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere volt a professzor. Ezt megelőzően, egészen 1992-től az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosaként dolgozott.  

Az előadó több fontos, a történettudományban meghatározó jelentőségű kérdést fölvetett, és igyekezett a hallgatóságot segíteni azok megválaszolásában. Ilyen témakörként jelentkezett például az a gondolat, hogy ki is vajon a „nagy király”. A professzor szerint léteznek erről standard ismérvek, de ezek a történelem során ún. típusváltozáson mentek át. Azt leszögezte mindenesetre, hogy rendelkeznie kell az uralkodónak megfelelő karizmával, küldetéstudattal, valamit rendkívül erős kitartással. Tudnia kell azt, hogy soha, semmilyen körülmények között sem adhatja föl a küldetését, annak teljesítését. Lényeges tulajdonság még az ősök tisztelete, mely tekintélyének is egyik forrása. Saját cselekedeteinek, államférfiú feladatainak ellátása a másik ok, ami miatt tekintélyt szerezhettek maguknak uralkodóink.    Itt jegyezzük meg, hogy az időszak kiválasztása nem lehetett véletlen, hiszen a Tatai vár éppen ebben az évszázadban nyerte el négy saroktornyos, három oldalán beépített, támpillérrel lezárt védőfalú alaprajzát és küllemét. Először Zsigmond király, majd közel 60 év múlva Mátyás építtette újjá a várat, de ő már az itáliai vízivárak mintájára újabb tornyokkal, kerengőszárnnyal ékesítette a vaskos épületegyüttest.