Czumpf Attila agrármérnök, humán ökológus „az Év Önkéntese” címet kapta a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság közgyűlésének szavazata alapján. Népfőiskolánkhoz annak megalakulása óta szoros kapcsolat fűzi, hiszen alapító tagunk, s tevékenységünknek régóta elkötelezett híve. Villáminterjúnk során beszélgettünk a nagymúltú tatai civil szervezettel való együttműködése részleteiről, az ott végzett és most méltán elismert munkájáról.

Hogyan és mikor került kapcsolatba először a tatai Magyary Zoltán Népfőiskolai Társasággal?

C.A.: A jó hírt, hogy Tatán hamarosan újra “történelmet fognak csinálni”, nevezetesen: újjáélesztik a Népfőiskolát – kitűnő barátomtól és sporttársamtól, dr. Mikolasek Sándortól hallottam először. Azután a későbbi alapítók közül az áldott emlékezetű dr. Bárdos Istvánnal, az életében is legendának számító dr. Greiner Tiborral, a kifogástalan jellemű dr. Kálmán Attilával, kedves földimmel Tarnai Péterrel és szorgalmatos kertszomszédommal dr.Varga Gyulával hosszasan beszélgettünk erről a tatai agórán, vagyis ahol éppen összefutottunk: a városban, a kertben, az erdőben, a sportpályán, vagy valamilyen rendezvényen. Igazi aranykor volt. Mindig hálás leszek nekik, hogy barátjukká fogadtak és hívtak, ajánlottak alapítónak. Külön köszönet a “történelmet író” Keresztesi Józsefnek és dr. Márkus Mihály püspök uramnak, hogy átengedtek a rostán, és begyűjtöttek az alapítók közé. Azóta itt vagyok, és teszem a dolgomat Tatát, Agostyánt és a Népfőiskolát szolgálva.

Tartott nálunk környezetvédelemről szóló előadásokat, szervezett gyakorlati ismereteket nyújtó látóutat az érdeklődők részére. Miért érzi fontosnak, hogy önkéntesként részt vegyen az effajta felvilágosító, ismeretközlő tevékenységekben? 

C.A.: Mert “minden mákszemnyi praktikus elv és ismeret többet ér egy mázsányi teóriánál”. Ezt Balásházy János, a jeles mezőgazdász mondta 1818-ban, és ez a megállapítás jottányit sem veszített érvényességéből. Úgy érzem, hogy amit eddig kaptam az élettől, a Gondviseléstől, és ebből használható fenntarthatósági mintákat sikerült formázni elkötelezett, hiteles munkatársaimmal, azt tovább kell adni, meg kell tanítani. Érdekes időkben élünk. Ennek egyik fő meghatározója az általunk is gerjesztett klímaváltozás. Ezt egyénileg, kisközösségileg nem tudjuk kivédeni, csak befolyásolni, mérsékelni alkalmazkodó módon. Fontos, hogy jó kérdésekre jó válaszokat tudjunk adni, mert a fölösleges üresjáratok végzetes időveszteséget jelenthetnek. Megoldásként ajánlott legfontosabb világprogram Ferenc pápa és sok Nobel-díjas s nem Nobel-díjas tudós és felelős gondolkodású ember szerint az ökológiai megtérés lenne. Ennek tartalmi kimunkálását végzem én is szürke eminenciásként, nálam sokkal okosabb emberek segítségével. A jó hír, hogy van tovább, főleg ha együttműködünk a bennünket is megtartó természettel. Befektetni sok mindenbe kell és lehet is, de legjobb befektetés az életmódváltás!

Tisztelettel gratulálunk az elismeréshez! Munkájához további sok sikert kívánunk!
0

Ezek is érdekelhetik

BÚCSÚZUNK ÁCS GÁBORTÓL
Erasmus+ nemzetközi projektünk újabb híre
Előadásaink elmaradnak!

netwerk

Vélemény, hozzászólás?