Borvacsorán vettünk részt a civil együttműködés jegyében

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és a Neszmélyi Borút Egyesület évek óta törekszik tevékenységeinek, programjainak összekapcsolására.

Most adódott az alkalom Tatán egy kellemes civil estéhez, közös vacsorához és a helyi értéknek számító neszmélyi borok megkóstolásához. Izing László, az egyesület titkára vállalta a kóstolás levezénylését, lévén a „Tájban élő ember” projekt szakértője, a megvalósítás oszlopos tagja.

Borvacsorán vettünk részt a civil együttműködés jegyében

A vacsora egyes fogásaihoz illeszkedve a Neszmélyi Borvidék legkiválóbb nedűit kínálta nekünk László, röviden ismertetve azok tudnivalóit, a termesztés körülményeit, a borász munkásságát. Az ízvilág feltérképezése már a kóstolók, azaz a mi kellemes feladatunk maradt.

Az est folyamán megízleltük a Kisbaka Családi Borbirtok „Pezsdítő” gyöngyöző kékfrankosát, kezdő tételként. Aztán a Kősziklás Borászat „Királyleánykája” került a poharakba finom, ropogós tonhalas saláta mellé ajánlva.   

Borvacsorán vettünk részt a civil együttműködés jegyében

Az ízletes leves mellé finom bor is járt – a Nyitnikék Pince „Generosája”. Kaptunk egy pohárral a Bősze Pincészet „Cabernet sauvignon” borából is, mégpedig a 2017-es évjáratból, a soron következő húsos ételek mellé. Végül pedig, a desszerthez a Petőcz Pincészet „Frizi” félédes gyöngyözőborát kóstolhattuk meg.

A kellemes étkezés, borkóstolás közben kiváló alkalom nyílt a közös beszélgetésekre, a terveink megosztására is. Annál is inkább, mivel hamarosan, ősz elején kezdődik a nagy létszámú civilséget megmozgató Civil Fesztivál, a Tatai Civil Társulás szervezésében. A jelenlévők egyöntetűen kinyilatkozták: ott a helyünk!       

Szöveg: Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette

Fotók: Farkasdi Tünde